İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı - Türkçe / İngilizce

Üniversitemiz İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü; insan-mekan ilişkileri, mekan tasarımı ve algısı bağlamında eleştirel bakış açıları geliştirmeye odaklanan, güncel kuramlar çerçevesinde sorgulama yapabilen, tasarlanan fikirlerin mekansallaşması için gerekli bilgi ve teknik donanıma sahip, bireysel ve takım halinde çalışma yapabilen mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. 

Eğitim anlayışımız ilk yarıyıllarda Mimarlık formasyonu üzerine temellenerek, mekan tasarımını etkileyen sosyal, kültürel, çevresel, ekonomik, psikolojik, sanatsal ve teknik konuların bütüncül bir perspektiften ele alınması düşüncesi üzerine oturmaktadır. Bu doğrultuda tasarım stüdyosu derslerinin merkeze alındığı, diğer derslerin ise modüller halinde kurgulanarak tasarım stüdyosu derslerine hizmet ettiği düzende, yalnızca iç mekan tasarımına değil, makro ölçekten mikro ölçeğe okuma ve çalışmaların yapıldığı farklı disiplinlerle birliktelik gözeten bir anlayış benimsenmektedir. Bu bütüncüllük üzerine kurulu müfredatımız, ders içeriklerimiz ve ana yaklaşımımızla beraber İç Mimarlık alanını konumlandırmaya çalıştığımız yeri uluslararası platforma taşımayı amaçlamaktayız. Enformel eğitim modellerine adaptasyonumuzu destekleyeceğine inandığımız İngilizce ve Türkçe programlarının kurgusunun, ulusal, uluslararası platformda düzenlenecek atölye çalışmaları, yarışma katılımları, yurtiçi, yurtdışı gezileri ve fuar katılımları ile mezunlarımızın yalnız yurt içinde değil, yurt dışında da iş bulma olanağına sahip olabilmelerini sağlayacağı düşüncesindeyiz.

Ülkemiz ve dünyadaki yapı stokunun hızlı dönüşümünün, inşaat sektörünün yoğunluğunun, sanat ve tasarım etkinliklerinin günden güne artmasının alana ait meslek insanlarına olan talebi arttırdığı aşikardır. Bu bağlamda; dinamizm, heyecan ve motivasyon ile yenilikçi tasarımlar geliştirecek, girişimci, bilgi ve iletişim teknolojilerini takip eden, endüstri ve sanayi iş birliklerinde aktif, yalnızca ulusal alana değil uluslararası alana açılabilecek, mesleki etik, görev ve sorumluluklarının farkında öğrenciler olacak sizleri heyecan ile bekliyoruz.


Mimarlık

Fenerbahçe Üniversitesi Mimarlık Bölümü; hızla değişen bir dünyada yapılı çevrenin planlanması, tasarlanması, inşa edilmesi, kullanılması, niteliksel gelişiminin arttırılması, kültürel miras ortamında sürdürülebilir çevre ve yaşam alanlarının oluşturulması süreçlerinde yer alacak, topluma, çevreye ve evrensel insanlık değerlerine saygılı, mesleki etik değerleri özümsemiş, eleştirel ve bağımsız düşünce yeteneğine sahip araştırmacı, yenilikçi, girişimci ve yaratıcı tasarımcılar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Mimarlık programımızda öğrenciyi sorgulamaya ve araştırmaya yönlendiren, özgür kılan bir eğitim yaklaşımı ile teorik ve pratiğin iç içe geçtiği, değişen ve farklılaşan yaşamsal gereksinimler karşısında eleştirel, kuramsal ve deneysel tasarım sorunsalları göz önünde bulundurularak araştırma, analiz, sentez ve eleştirel düşünce becerilerinin gelişimi için öğrenci odaklı bir eğitim yaklaşımı benimsenmektedir. Mimarlığın ilişki içinde olduğu farklı disiplinler, toplumsal, teknolojik, sosyal ve kültürel etkenler bağlamında güncel uygulamalar ve geleceğe yönelik projeksiyonlar ile gereksinim duyulan meslek insanlarının yetiştirilmesi, bilimsel verilerin üretimi ve paylaşımı ile bilgi birikiminin sağlanması, deneyim kazanılması, yaratıcı bakış açısının geliştirilmesi temel hedefimizdir. Bu hedef bağlamında eğitim programımız, tasarım yarışmaları, sergiler, atölye çalışmaları, seminer ve konferansların yanısıra farklı yerleşim ve kent gezileri, saha-şantiye ziyaretleri, alan çalışmaları fotoğrafçılık, gezi vb.gibi etkinliklerle desteklenmektedir. 

Programdan mezun olup ‘Mimar’ unvanı alan mezunlarımız için; öncelikle mimari proje hizmetleri, rölöve, restitüsyon, restorasyon hizmetleri, imar planlama, imalat projesi vb. görev alabileceği birçok çalışma alanı bulunmaktadır. Bunların yanısıra mesleki kontrollük, proje ve şantiye koordinasyonu-planlaması, şantiye sorumluluğu, saha mimarlığı, mimari proje ve uygulama denetimi, kontrollük vb. mimari uygulama ve yönetim sorumlulukları alabilmekte, mimar unvanı ile çok çeşitli çalışma alanları bulunan şirketlerde, bürolarda, birçok kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabilmekte, yurt içi ve yurt dışında farklı çalışma alanlarında iş olanağı bulabilmektedir. Bu alanların yanısıra Lisans mezuniyeti sonrasında tercih edilen uzmanlık alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimine devam ederek mimari eğitim faaliyetleri ve akademisyen olarak da çalışmalarını sürdürebilmektedir.