Uluslararası İmkanlar

Uluslararası İş Birlikleri ve Değişim Programları

ERASMUS+

Erasmus Plus olarak da adlandırılan Erasmus+ (2014-2020); eğitim, öğretim, gençlik ve spor için 14,7 milyar avroluk bir bütçw ile, her şeyi kapsayan bir çerçeve programıdır. Erasmus+ programı, Hayat Boyu Öğrenme Programı (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Gençlik Programı ve beş ayrı uluslararası işbirliği programını  (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve sanayileşmiş ülkelerle işbirliği programı) da kapsayacak şekilde AB'nin eğitim, öğretim, gençlik ve spor için mevcut tüm planlarını birleştirmektedir. Erasmus+ yönetmeliği 11 Aralık 2013 tarihinde imzalanmıştır.

Erasmus+, öğrencileri yurtdışında işe yerleştirme ve öğretmenler ile eğitim personelinin eğitim kurslarına katılma fırsatı da dahil olmak üzere çok çeşitli eylemler için hibeler sağlar. Erasmus+ ana eylemi; öğretmenler, müdürler, eğitmenler ve eğitim kurumlarının diğer personeli için farklı Avrupa ülkelerindeki uluslararası eğitim kurslarına katılmaları için eşsiz bir fırsat sağlar. Personelin çalıştığı kurum, personellerin eğitimi amacıyla yurt dışına göndermek üzere hibe almak için personellerin adına başvuruda bulunur.

Erasmus+ Programları Hakkında

30 Mayıs 2018'de Avrupa Komisyonu, 2021-2027 dönemi bütçesini ikiye katlayarak 30 milyar avroluk Erasmus programı için bir sonraki dönem önerisini kabul etti. Nihai program kabul edilmeden önce Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi ile 2019-2024 Avrupa parlamento döneminde daha fazla müzakerenin yapılması bekleniyordu.

Katılım

Erasmus programına kuruluşundan bu yana 9 milyondan fazla kişi katıldı. 1987'den bu yana genç katılımcıların sayısı önemli ölçüde arttı. 1987'de sadece 3.244 kişi katılırken, günümüzde yılda yaklaşık 300.000 katılımcı bulunmaktadır. İspanya, seneden 40.000'den fazla katılımcı ile Erasmus programlarına en çok katılımcı kabul eden ülkedir ve İspanyayı; Fransa, Almanya ve İtalya takip etmektedir. Şu anda 37 ülkede Erasmus'a katılan 4.000'den fazla yüksek öğrenim kurumu mevcuttur. Yalnızca 2012-13'te 270.000 katılımcı ile en popüler yerler İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa olmuştur.

Erasmus öğrencileri, 2012 itibariyle Avrupa mezunlarının yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Çalışmalar, programa seçim ve katılımcıların temsil edilebilirliği ile ilgili konuları araştırmışlardır. Bazı çalışmalar, sosyo-ekonomik geçmişe, eğitim seviyesine veya akademik performansa göre programın kapsayıcılığı hakkında şüpheler uyandırmıştır. Bu nedenle, bir çalışma Erasmus öğrencilerinin mali sorunlarını ve aile geçmişini analiz ederek, programa erişimin kısmen genişletilmesine rağmen, programa katılımın önünde hala önemli sosyo-ekonomik engeller olduğunu göstermektedir. Başka bir çalışma, Erasmus öğrencilerinin önceki akademik performanslarına göre seçilmelerinin olumsuz olduğunu ortaya çıkardı; daha yüksek performans gösteren öğrencilerin katılma taleplerinin daha düşük  performansa sahip olan öğrencilere oranla bir hayli az olduğu gözlemlenmiştir. Ancak, bu araştırma yalnızca bir İspanyol üniversitesindeki dört yüz mezun sayısına dayanmaktadır. Tersine, Fransız ve İtalyan öğrencilere ayrıntılı olarak bakan bir çalışma, Erasmus'a katılımın birincil belirleyicisinin, ebeveynlerinin mesleği değil, öğrencilerin önceki akademik kayıtları olduğunu tespit etmiştir.

Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği

Gereksinimler

Erasmus Programı daha önce en az bir yıllık yüksek öğrenim eğitimini tamamlayan adaylarla sınırlıydı, ancak şimdi lise öğrencileri için de bu programlara katılım sağlamak mümkün.

Detaylar

Erasmus Programına katılan öğrenciler, başka bir Avrupa ülkesinde bir akademik yıla kadar en az 3 ay eğitim görür veya en az 2 ay süreyle staj yaparlar. İlk durum, Öğrenci Öğrenim Hareketliliği veya SMS; ikinci durum, Öğrenci Yerleştirme Hareketliliği veya SMP olarak adlandırılır. Erasmus Programı, katılımcıların daha önce kararlaştırılan şartlara uydukları sürece, yurtdışında geçirilen sürenin üniversiteleri tarafından geri döndüklerinde tanınmasını garanti eder. İsviçre, AB vatandaşlarının İsviçre'ye göçünü sınırlamak için yapılan halk oylamasının ardından, 2015 yılı itibarıyla Erasmus programına dahil olma durumunu askıya almıştır. Sonuç olarak, İsviçreli öğrenciler programa başvuramayacak ve Avrupalı ​​öğrenciler bu program kapsamında bir İsviçre üniversitesinde zaman geçiremeyeceklerdir. Programın önemli bir unsuru, öğrencilerin ziyaret ettikleri üniversiteye ekstra öğrenim ücreti ödememesidir. Öğrenciler ayrıca yurtdışında yaşamanın ek masraflarını karşılamaya yardımcı olmak için, bir Erasmus hibesi için başvurabilirler. Engelli öğrenciler, masrafları karşılamak için ek hibe başvurusunda bulunabilirler.

Giderleri azaltmak ve hareketliliği artırmak için birçok öğrenci Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen, ulusal ve uluslararası alanda takas ve konaklama için ücretsiz web siteleri olan; CasaSwap, FlatClub, Erasmusinn, Eurasmus, Erasmate veya Student Mundial'ı konaklama ayarlaması yapmak için kullanmaktadır. Öğrencilerin bu gibi siteler üzerinden yurtdışına çıkmadan önce ve sonra birbirleriyle bilgi ve ipucu alışverişinde bulunabilmeleri elde edilen bir avantajdır

Gelen Öğrenciler

Genel Bilgilendirme

Fenerbahçe Üniversitesi, Erasmus + Öğrenci Hareketliliği çerçevesinde Öğrenim ve Staj Hareketliliği başvurularını kabul etmektedir. Yalnızca ortak üniversitelerden gelen başvurular kabul edilir. Bu nedenle, web sitesindeki geçerli Erasmus Anlaşmaları listesini kontrol etmeniz önerilir. Üniversiteniz ile anlaşma yoksa fakültelerin uygun görmesi halinde anlaşma sürecini başlatabiliriz. Öte yandan öğrenci staj değişim programlarına başvurmak için ikili anlaşma zorunlu değildir.

Başvuru

Lütfen doldurulmuş başvuru formunu ve aşağıda listelenen belgeleri international@fbu.edu.tr adresine gönderiniz.

  • Başvuru belgeleri
  • Başvuru Formu
  • Transcript
  • Pasaport kopyası
  • Çalışmalar için Öğrenim Anlaşması
  • Staj için Öğrenim Anlaşması
  • İngilizce / Türkçe Sertifikası (Gönderen kurum tarafından düzenlenmiştir)
  • Aday Mektubu (Gönderen kurum tarafından düzenlenmiştir)

FBU Kayıt İşlemleri

Varışınızdan hemen sonra, kayıt prosedürleriniz için lütfen FBU Erasmus+ Ofisi ile en kısa sürede iletişime geçin. FBÜ Öğrenci Kartı verilecektir, bu nedenle lütfen öğrenci kartı için fotoğraf getiriniz. FBÜ'deki Erasmus+ Bölüm Koordinatörünüz ile iletişime geçerek geldiğinizin bildirdikten sonra, Erasmus+ Ofisimiz sizi ilgili Erasmus+ Koordinatörüne yönlendirecektir.

FBÜ'ne varmanızdan sonraki bir ay içinde; oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekir. Erasmus+ Ofisi bu prosedürde size yardımcı olacaktır. Dönem sonunda, Transkript'in resmi bir kopyası Erasmus+ Ofisinize postalanacaktır. Öğrencilerin gelişinden sonra, gelen öğrencilerin aşağıda belirtilen konular hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmeleri için bir oryantasyon günü olacaktır:

  • Kampüs ve topluluk kaynakları-kampüs turu
  • Vize durumunuzu etkileyen oturma izni kuralları ve düzenlemeleri
  • FBÜ'de öğrenci sağlık hizmetleri ve sağlık sigortası gereksinimleri
  • FBÜ'de akademik yaşam ve derslere nasıl kayıt olunur
  • FBÜ'deki Öğrenci Kuruluşları

Akademik Takvim

Fbu Unisis

Vize ve Oturum İzni

Yabancılar için vize ve ikamet izni kurallarına doğrultusunda; Erasmus öğrencileri, Türkiye'ye turist vizesi ile girip öğrenciler için oturma izni başvurusunda bulunabilirler. Tüm Erasmus öğrencilerinin Türkiye'de yasal olarak kalabilmek için oturma iznine başvurmaları gerekir. Öğrenciler, Türkiye'ye geldikten sonra otuz gün içinde başvurularını çevrimiçi olarak tamamlamalıdır. Öğrenciler çevrimiçi başvuru için bağlantıyı aşağıda bulabilir ve ayrıntılı bilgileri FBÜ'deki Erasmus program görevlilerimizden alabilirler.

https://e-ikamet.goc.gov.tr/

Giden Öğrenciler

ERASMUS + programının en önemli parçası olan Öğrenci Öğrenim Hareketliliği, yüksek öğretim kurumlarındaki öğrencilerin başka bir katılımcı ülkede 3 ila 12 ay eğitim görmelerine olanak tanır. FBÜ tam zamanlı öğrencileri, başka bir ortak ülkenin ortak üniversitesinde Erasmus+ değişim programına başvurabilirler.

Genel Bilgilendirme

Fbu'da Giden Öğrencilerin Başvuru Kriterleri

  • Tam zamanlı FBÜ öğrencisi olarak kayıtlı öğrenciler (İngilizce hazırlık programındaki lisans öğrencileri hariç) Erasmus+ programına başvurabilirler.
  • Bir önceki başvuru döneminde Erasmus+ değişimi için başvuran ancak seçilmeyen / kabul edilmeyen öğrenciler Erasmus+ programına yeniden başvurabilirler.
  • Daha önce Erasmus+ programından yararlanmış öğrenciler, faklı bir yüksek öğrenim seviyesi içim hibeli olarak bir kez daha Erasmus+ öğrencisi olabilir (Örneğin; lisans eğitiminde Erasmus+ programaından hibeli olarak yararlanan öğrenci, yüksek lisans programında da hibeli olarak bir kez daha Erasmus+ öğrencisi olabilir.). Ancak, Ulusal Ajans kuralları gereği akademik başarı ve yabancı dil sonucu ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde (Örneğin, lisans eğitimi içerisinde) daha önce Hayatboyu Öğrenme Programı veya Erasmus+ kapsamında hareketlilikten yararlanmış öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil puanı ortalamaları hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan azaltma uygulanır. Daha önce yararlanma durumunda -10 puan uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
  • Engelli öğrenciler: T.C.Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden FBÜ'ye başvurularında resmi sağlık raporu veren öğrencilere 10 puan eklenecektir.
  • Vatandaşı olduğu ülkede Erasmus+ değişim programına katılmak isteyen öğrenciler için; Öğrenci eyalet seçim listesinde ülkesini tercih ederse, final notu düşülür - 10 puan.
  • 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Yasası kapsamında koruma, bakım veya iltica hakkı olan öğrenciler ek 10 puan alacaktır. Bu öğrenciler FBÜ Erasmus Ofisi'ne başvuru üzerine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen resmi belgeleri sağlamalıdır.
  • Değerlendirme Türk Ulusal Ajansı kurallarına ve FBÜ Senatosu kararlarına göre yapılacaktır. Seçim kriterlerini karşılamayan bu başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Yedinci ve sekizinci yarıyılda kayıt yaptıran üniversite öğrencilerinin katılımı, mezuniyet projesinin gereklilikleri nedeniyle Erasmus Bölümü koordinatörlerinin onayına bağlıdır. Tez projesi, Erasmus+ değişiminde alınamaz.
  • Erasmus+ değişim öğrencisi olarak seçilen her öğrenci, seçildikleri bölüm / program ücretine göre ilgili akademik değişim dönemi boyunca haklarından yararlanmalıdır. İptal gerçekleştikten sonra değişim hakkından feragat eden öğrenci (iptal nedeni ne olursa olsun) bu hakkını bir sonraki değişim dönemine devredemez. Ancak, öğrenci sonraki başvuru dönemlerinde yine de başka bir Erasmus + değişimi talep edebilir. Ancak yine seçim süreçlerine tabi tutulacaktır.
  • Türkiye Ulusal Ajansı hükümlerine göre, Erasmus + öğrencisi olarak seçilen ancak bu haktan yararlanmayan veya önceki öğretim yıllarında iptal prosedürünü uygulayan öğrenciler, sonuçlardan 10 puan indirimle cezalandırılacaktır.
  • Çift Anadal öğrencileri sadece bir program için Erasmus + değişim talebinde bulunabilirler. Bir programdan mezun olan Çift Anadal öğrencileri kayıtlı diğer program için Erasmus + başvurusunda bulunabilirler.

Nasıl Başvurulur

Erasmus + programına katılma başvuruları her güz dönemi sonunda uluslararası ofis tarafından açılır. Minimum başvuru kriteri, lisans öğrencileri için bir dönem tamamladıktan sonra 2.20 / 4.00 GNO ve Erasmus dil sınavında (ELE) 60 / 100'dür. Katılmaya hak kazanabilmek için, öğrencilerin lisans derecesi programlarında FBÜ'deki ilk eğitim yılını tamamlamaları gerekir. Erasmus + programı kurallarına göre, katılımcıların diploma / derece almak için gerekli kredilerin tamamını almamış ve asgari ders yükü 30 AKTS / dönem olan tam zamanlı öğrenciler olması gerekmektedir.

Başvuru İşlemleri

Başvuru süreci:

  • Erasmus+ 2020-2021 başvurularının duyurusunu takip edin.
  • Çevrimiçi başvurunuzu ve kurum seçiminizi gönderin.
  • Anlaşmalı kurumları inceleyin.
  • Anlaşmalı kurumların resmi web sitelerine başvurun ve pratik bilgileri okuyun.
  • FBU tarafından sağlanan ek notları / sunumları kontrol edin.
  • Erasmus+ dil sınavına (ELE) girin.
  • Erasmus puan hesaplama yöntemi% 50 CGPA +% 50 ELE olacaktır.
  • Sınıflandırma fakülte bazında yapılacaktır.

Vize İşlemleri

Erasmus öğrencileri, giriş vizesi ve oturma izni başvurusunda bulunma işlemlerinin sorumluluğunu kendileri üstlenirler. Fenerbahçe Üniversitesi Uluslararası Ofisi, öğrencilerin temel vize ve oturma izni düzenlemeleri hakkında bilgi vermelerine yardımcı olur. Öğrencinin ilgili ücretleri ödemesi gerekir. Öğrenciler, Erasmus ofisine kabul mektubunu sunduktan sonra bir dilekçe alırlar. Konsolosluğa sadece orijinal belge teslim edilmelidir. Dilekçenin başka bir yere teslim edilmesi gerekiyorsa, belgenin bir kopyası sunulmalıdır.

Türkiye’den Ayrılmadan Önce

Aday öğrenciler, ayrılmadan önce FBÜ Erasmus ofisinin bir sayfasına aşağıdaki belgeleri eksik kağıt olmadan birlikte sunmalıdır, tüm belgeleri aldıktan sonra burs sözleşmesi öğrenciler ve FBÜ tarafından imzalanacaktır. Bu nedenle belgelerin öğrenci tarafından şahsen ibraz edilmesi gerekmektedir.

  • Kabul mektubunun çıktısı veya fotokopisi
  • Program Erasmus koordinatörünüzden aldığınız kurumda alacağınız dersleri FBÜ eşdeğerleri ile gösteren bir belge.
  • Tanıma Belgesi fotokopisi
  • Fakülte / Enstitü İzni
  • Öğrenci Bilgi Formu
  • Hibe sözleşmesi, her şeyin teslimi anında ofis personeli tarafından hazırlanacaktır. Belgeleriniz Erasmus ofisine teslim edilecek ve şahsen imzalanacaktır.
  • Hesap Defteri Fotokopisi
  • Hesap Bildirim Dilekçesi
  • Sağlık Sigortası Fotokopisi: Sağlık sigortasının tüm masrafları karşılaması gereken bir kopyasıdır. Bir sağlık sorunu durumunda, en az 30.000 € ayakta tedavi veya hastanede tedavi Yurtdışında kaldığınız süre boyunca akademik değişiminiz sırasında kullanılamk içindir.
  • Çevrimiçi dil desteğinin (OLS) çevrimiçi sonucu - (Erasmus + değişimlerini değerlendirdikten sonra, dillerinin gelişimini değerlendirmek için Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve başlamadan önce öğrencilere verilen bir değerlendirmedir.) Ek olarak, OLS sistemi aranan ve ilgilenen öğrenciler için çevrimiçi dil kursları da sunmaktadır.

Partner Üniversiteye Varış

Partner Üniversiteye vardığınız gün Fenerbahçe Üniversitesi tarafından düzenlenmiş olan dönem onay formunun doldurulup FBÜ Erasmus+ Ofisine iletilmesi gerekmektedir.

Yurtdışında bulunduğunuz süre içerisinde Öğrenim Anlaşmasında yapılacak olan değişiklikleri takip etmek öğrencinin sorumluluğundadır.

Yurtdışına gitmeden önce hazırlanmış olan öğrenim anlaşmasının ikinci bölümü ders değişiklik bölümüdür. Eğitim esnasında ders değiştirmek zorunda kalınırsa ders değişim formu kullanılarak ders eklenip/çıkarılabilir. Bu işlemi ilk 30 gün içerisinde tamamlamanız gerekmektedir. Bu belge partner üniversiteye onaylattıktan sonra taratıp FBÜ Erasmus+ ofisine iletilmelidir!

Erasmus+ Staj Hareketliliği

Erasmus +, programın geçerli olduğu ülkelerde Lisans ve Yüksek Lisans düzeyinde yüksek öğrenim kurumlarına kayıtlı öğrencilerin yanı sıra doktora adayları için yurtdışı staj imkanları sunmaktadır. Staj imkanları aynı zamanda yeni mezunlara da açıktır. Erasmus + ile yurtdışında staj yaparak, yalnızca iletişim, dil ve kültürler arası becerilerinizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekteki işverenler tarafından çok değer verilen sosyal becerilerinizi de geliştirebilir ve daha girişimci olabilirsiniz. Ayrıca Erasmus+ stajınızı yurtdışında bir eğitim dönemi ile birleştirebilirsiniz.

Staj Süreleri

Yurtdışındaki stajınız minimum 2 aydan maksimum 12 aya kadar sürebilir. Yurtdışında Erasmus+ ile öğrenci veya stajyer olarak birden çok kez değişimden yararlanabilirsiniz, ancak yurtdışında toplam süreniz (yurtdışında eğitim süreleri dahil) bir eğitim döngüsü içinde 12 ayı geçemez.

Yeni mezun olarak yurtdışında da staj yapabilirsiniz. Bu durumda, stajınızın mezuniyetinizden itibaren bir yıl içinde gerçekleşmesi ve yüksek öğretim kurumunuza kayıtlıyken başvurmanız gerekir.

Koşullar

Bu fırsat, Erasmus+ Yüksek Öğrenim Şartına sahip bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı öğrenciler için açıktır. Stajınız, eğitim aldığınız bölüm ile ilgili  ve öğrenme ve kişisel gelişim ihtiyaçlarınız ile alakalı olmalı ve mümkün olan her yerde, çalışma programınıza entegre edilmelidir.

Bir Erasmus+ Program Ülkesindeki herhangi bir organizasyonda staj yapabilirsiniz (AB kurumları, organları ve ajansları hariç).

Tanınırlık

Yurtdışında staj yapmadan önce:

Siz, FBÜ ve ev sahibi kuruluş, yurtdışındaki değişimin şeffaf ve verimli bir şekilde hazırlanmasını sağlamak için bir staj anlaşması imzalamalısınız. Bu belge, çeşitli tarafların haklarını ve sorumluluklarını, ayrıntılı bir staj programını, sigorta hakkında bilgileri ve başarılı bir şekilde tamamlandığında stajınızın nasıl tanınacağını belirtir.

Yurtdışındaki stajınızla ilgili haklarınızı ve yükümlülüklerinizi açıklayan Erasmus+ Öğrenci Beyannamesi alacaksınız.

Yurtdışındaki staj sonrası:

Kabul eden kuruluş / işletme, size ve Fenerbahçe Üniversitesi’ne,, normalde stajın başarıyla tamamlanmasından sonraki beş hafta içinde bir Staj Sertifikası göndermelidir.FBÜ, öğrenim sözleşmesinde kararlaştırılan taahhütlere göre ve başka herhangi bir gereklilik olmaksızın yurtdışındaki stajınızı tanımaktadır. Staj Sertifikasında yer alan bilgiler, mezun olmanız olduğunuzda Diploma Ekine dahil edilir ve stajyerin Europass Hareketlilik Belgesine kaydedilir. Finansal destek olarak seyahat ve geçim masraflarınıza katkı olarak Erasmus+ hibesi alabilirsiniz  Hibe tutarı, Türkiye ile hedef ülke arasındaki geçim maliyeti farklılıklarına, hibe için başvuran öğrenci sayısına, ülkeler arasındaki mesafeye ve diğer hibelerin mevcudiyetine göre değişebilir.

Program ülkeleri arasında hareket ediyorsanız, geçerli ücretler için Ulusal Ajansa ve Fenerbahçe Üniversitesi Erasmus+ Ofisine danışın. Ayrıca dezavantajlı geçmişlere sahip Program ülkeleri veya bölgelerinden gelen öğrenciler için ekstra destek vardır. Program ve Ortak ülkeler arasındaki değişimler için hibe seviyeleri ve sabit oranlar Erasmus+ Program Kılavuzunda yayınlanmaktadır. İster Erasmus+ hibesi alıyor olun, ister Erasmus+ ‘sıfır hibe’ öğrencisi olun, hareketliliğinizin süresini, hibe miktarını ve diğer hak ve yükümlülükleri belirten bir hibe sözleşmesi imzalayacaksınız. Stajyerliğiniz başka bir Program ülkesindeyse, Fenerbhaçe Üniversitesi hibe sözleşmenizi imzalayacak ve tüm ödemeleri yapmaktan sorumlu olacaktır. Program ve Ortak ülkeler arasında geçiş yapıyorsanız, Programın ülke kurumu hibe sözleşmesini imzalayacaktır. Gönderen ve alan kurumlarınız, ödemelerinizi hangisinin yapacağına karar verecektir. Fenerbahçe Üniversitesi’nden, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden veya diğer kaynaklardan ek hibe almaya hak kazanabilirsiniz.

Nasıl başvurulur

Fenerbahçe Üniversitesi Uluslararası veya Erasmus+ Ofisi aracılığıyla başvurabilirsiniz.

Erasmus+ Personel Hareketliliği

Erasmus+ ile hem öğretim hem de öğretim dışı kapasitelerde eğitimde çalışan personel için eğitim fırsatları mevcuttur. Personeller, yurtdışındaki eğitim dönemleri, işbaşı eğitimi, gözlem dönemleri, mesleki gelişim kursları veya belirli yeterlilik geliştirme etkinliklerinden yararlanabilir.

Erasmus+ hem eğitim kurumlarında hem de sektör dışında faaliyet gösteren ilgili kuruluşlarda eğitimi destekler. Mesleki gelişim faaliyetlerine katılma fırsatları, eğitimin her seviyesinde çalışan personel için mevcuttur.

Yüksek öğretim Erasmus+, yükseköğretim kurumlarında çalışan personel için eğitim sürelerini destekler. Erasmus+ ile, bir Erasmus+ Programı veya Ortak ülkedeki bir yükseköğretim kurumunda eğitim alabilirsiniz. Bir Program Ülkesinde bir yükseköğretim kurumunda çalışıyorsanız, sektör dışındaki bir kuruluşta da eğitim alabilirsiniz.

Genel Bilgilendirme

Erasmus+, yüksek öğretim kurumlarında çalışan personel için eğitim sürelerini destekler. Erasmus+ ile, bir Erasmus+ Programındaki veya Ortak ülkedeki bir yüksek öğretim kurumunda veya bir Program ülkesinde sektörün dışındaki bir kuruluşta eğitim alabilirsiniz. Bu tür kuruluşların örnekleri arasında işletmeler, kamu kurumları, sosyal ortaklar, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşları yer alır.

Personel Hareketliliği Süresi

İki Program ülkesi arasındaki bir eğitim süresi en az 2 gün sürmelidir ve 2 aydan fazla olamaz. Buna seyahat süresi dahil değildir. Bir Program ülkesi ile Ortak ülke arasındaki eğitim süresi en az 5 gün sürmeli ve 2 aydan fazla sürmemelidir. Buna seyahat süresi dahil değildir.

Koşullar

Erasmus+ ile yurtdışında eğitim alabilmek için, Fenerbahçe Üniversitesi’nin, Program ülkelerinde Erasmus+ Yüksek Öğrenim Şartına sahip olması veya Ortak ülkeler söz konusu olduğunda, ev sahibi kurumla kurumlar arası bir anlaşma imzalamış olması gerekmektedir. Fenerbahçe Üniversitesi ve eğitim alacağınız kuruluş bir Erasmus+ Ulusal Hareketlilik Konsorsiyumunun parçası olmalıdır. Eğitiminize başlamadan önce, FBÜ ve size kabul eden kurum bir Hareketlilik Anlaşması imzalar. Bu belge, öğrenme hedeflerinizi, haklarınızı ve sorumluluklarınızı ve ayrıca eğitiminizin resmi olarak nasıl tanınacağını belirtir.AB hibeleri, yurtdışında bulunduğunuz süre boyunca seyahat ve geçim masraflarınıza katkı sağlar ve aşağıdakilere bağlı olarak değişir:

  • Alıcı ülke Program ülkeleri dahilinde hareketlilik olması durumunda, Türkiye’nin yurtdışında eğitim almak isteyen personelin talep seviyesi;
  • Türkiye ile alıcı ülke arasındaki mesafe;
  • Program ülkeleri arasında eğitim dönemleri olması durumunda, Türkiye’de diğer mali kaynakların mevcudiyeti;
  • Yurtdışındaki eğitim süreniz;

Program ülkeleri arasındaysa, Fenerbahçe Üniversitesi tüm ödemeleri yapmaktan sorumlu olacaktır. Program ve Ortak ülkeler arasındaysa, ödemelerinizin hangisinin yapılacağına gönderen ve alan kurumlar karar verir.

Program ve Ortak ülkeler arasındaki hareketlilik için hibe seviyeleri Program kılavuzunda yayınlanmıştır. Program ülkeleri arasındaki eğitim dönemleri için geçerli ücretler için Ulusal Ajanstan ve Fenerbahçe Üniversitesi Erasmus+ ofisinden bilgi alabilirsiniz. Hibe seviyeleri hakkında daha fazla bilgi için Program Kılavuzuna bakın.

Nasıl Başvurulur

Başvurular Fenerbahçe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktörlüğü Uluslararası ofis tarafından alınır ve başvuruda bulunan personeller arasından yurtdışındaki eğitim dönemleri için adaylar seçilir. Personel seçimi adil, şeffaf ve iyi belgelenmiş şekilde yapılır.