Yabancı Diller Bölümü
- Ana Sayfa
- Yabancı Diller Bölümü
Yabancı Diller Bölümü
Fenerbahçe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü
Fenerbahçe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü, İngilizce Hazırlık Programı, İsteğe Bağlı Hazırlık Proramı ve ön lisans ve lisans düzeylerinde İngilizce dersleri olmak üzere üç programdan oluşmaktadır. Üniversite’mizde öğrenim gören öğrencilerin dil gelişimine katkıda bulunan bu programların her biri, onların ihtiyaçlarını karşılamak üzere, alanında uzman bir kadro ile tasarlanmıştır.
Fenerbahçe Üniversitesi, İngilizce programların ve İngilizce dil eğitiminin güçlü olduğu bir üniversitedir.
21. yüzyılın küresel dünyasında, İngilizce okuyup anlayabilen, derslerini dinleyip not tutabilen, sınıf içi ve sınıf dışı tartışmalarda fikir beyan edebilen, sınavlarda sorulan sorulara yanıt verebilen, kısaca dil becerisi açısından yetkin öğrenciler yetiştirmek, bizler için çok önemlidir.
Fenerbahçe Üniversitesi olarak alanında deneyimli ve yetkin akademik kadromuzla buradayız.
İngilizce Hazırlık Programı’ndaki öğrencilerimiz dünya çapında kabul gören Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi ile uyumlu bir eğitim programında eğitim görürler. Ayrıca, Fenerbahçe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü olarak, İngilizce dil becerilerini ilerletmeleri için öğrencilerimize, İngilizce Yeterlik Sınavı’nı geçmiş olsalar da, önlisans ve lisans programlarında akademik İngilizce ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış özel amaçlı İngilizce dersleri ve farklı yabancı dillerde dil eğitimi tasarlamaktayız.
1 - İngilizce Hazırlık Programı
Modüler sistem nedir?
İngilizce Hazırlık Programı'nın öğretim programı modüler sisteme dayalıdır.
İngilizce Hazırlık Programı’nda bir akademik yıl, her biri 8 hafta süren 4 modülden oluşmaktadır. İngilizce Düzey Belirleme Sınavı’nın (FBU-Placement) sonuçlarına göre öğrencilerimiz güz yarıyılının başında kendilerine uygun olan düzeylere; “Başlangıç” (A1), “Alt-Orta” (A2), “Orta” (B1) ve “Üst” (B2) yerleştirilirler. Başlangıç (A1) ve Alt-Orta (A2) düzeylerde genel İngilizce öğretilirken, Orta (B1) ve Üst (B2) düzeylerde akademik İngilizce öğretilir. Bir dilin yetkin kullanıcısı olabilmede gerekli; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri, tüm düzeylerde bütünleşik bir anlayışla öğretilmektedir.
Modüler sistem, öğretim sisteminde değişime hızla uyum sağlayabilen esnek bir yapıdır.
Her modül, dinamik çalışma programına göre uygulanan öğretim süreçlerinden oluşmaktadır. Sistem, her öğrencinin kendi öğrenme hızında ilerlemesini ve kendi gelişiminin farkında olmasını sağlar, öğrencilerin gelişimlerinin yakından takip edilmesine imkan verir.
Düzeyler
Başlangıç düzeyi (A1)
Öğrencilerin İngilizce bilgisi yok ya da çok yetersiz/çok az ise bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirmeleri için sırasıyla A2, B1 ve B2 modüllerini de başarıyla geçmeleri gerekir. Akademik yılın başında bu düzeye yerleştirilen öğrenciler, bahar dönemi sonunda İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirerek İngilizce Yeterlik Sınavı’na (FBU-Proficiency) girerler.
Alt-Orta düzey (A2)
Öğrencilerin İngilizce bilgisi başlangıç seviyesinin biraz üstünde ise bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirmeleri için sırasıyla, B1 ve B2 modüllerini de başarıyla geçmeleri gerekir. Akademik yılın başında bu düzeye yerleştirilen öğrenciler, bahar dönemi sonunda İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirerek İngilizce Yeterlik Sınavı’na (FBU-Proficiency) girerler.
Orta düzey (B1)
Öğrencilerin İngilizce bilgisi orta seviyede ise bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrencilerin, İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirmeleri için B2 modülünü de başarıyla geçmeleri gerekir. İsteyen öğrenciler, başarılı oldukları takdirde, İngilizce Yeterlik Sınavı’nı geçip, hazırlık programını bitirebilirler ya da C1 ve C2 düzeyinde İngilizce öğrenimlerine devam ederler.
Üst düzey (B2)
Öğrecilerin İngilizce bilgisi orta seviyenin üstünde ise, bu düzeyde öğrenime başlarlar. Bu düzeyden öğrenime başlayan öğrenciler, bu düzeyi başarı ile tamamlayıp İngilizce Yeterlik Sınavı’na girerler. İngilizce Yeterlik Sınavı’ndaki başarı durumuna göre güz yarıyılının sonunda İngilizce Hazırlık Programı’nı bitirebilirler ya da istedikleri takdirde, C1 ve C2 düzeyinde İngilizce eğitimlerine devam edebilirler.
2 - Fenerbahçe Üniversitesi İsteğe Bağlı Hazırlık Programı
Fenerbahçe Üniversitesi’nin bazı bölümlerinde İngilizce Hazırlık Programı’nda öğrenim görmek isteğe bağlıdır. Bu öğrencilerimizin İngilizce Hazırlık Programı’nda öğrenim görmeleri onlara pek çok olanak sağlayacaktır.
- İsteğe bağlı hazırlık ne demektir?
İsteğe bağlı İngilizce hazırlık %100 Türkçe eğitim veren bölüm öğrencilerinin aldığı zorunlu olmayan hazırlık programıdır.
- Üniversitenize özel yetenek sınavı ile yerleştim. İsteğe Bağlı hazırlık eğitimine nasıl kayıt yaptırabilirim?
Kazanmış olduğunuz Fakülte ya da Yüksekokula kayıt işlemleri sırasında isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi almak istediğinizi belirten dilekçenizi vererek hazırlık eğitimine kayıt yaptırabilirsiniz.
- İsteğe bağlı hazırlık eğitiminin süresi nedir?
Yabancı Diller Bölümü İsteğe Bağlı Hazırlık Eğitiminde normal eğitim süresi 1 (bir) akademik yıldır. Bu bir yılın sonunda başarılı olan ve olamayan öğrenciler takip eden akademik yılın başında Üniversite’deki programlarında derse başlarlar.
- İsteğe bağlı hazırlık eğitimini istediğim zaman bırakabilir miyim?
İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt olan öğrenci, ders ekleme bırakma süreci sonuna kadar dilekçe ile hazırlık sınıfından ayrılabilir. Bu süreyi geçenler hazırlık sınıfından ayrılamazlar.
3 - Ön lisans ve Lisans İngilizce Dersleri
Yabancı Diller Bölümü, ön lisans/lisans eğitimlerindeki zorunlu dil derslerinin tasarımı ve yürütülmesinden sorumludur.
Bu dersler bünyesinde açılan ENG101 English 1 ve ENG102 English 2 ile öğrencilerimizin derslerindeki başarılarına katkıda bulunarak, akademik dil becerilerinin geliştirilmesi hedeflenir.
Ön lisans ve lisans düzeyinde İngilizce dilinde yürütülen programlarda açılan ENG103 Advanced English 1 ve ENG104 Advanced English 2 ile öğrencilerimizin akademik İngilizcede ileri düzeyde yazılı ve sözlü iletişimde bulunmak için gereken becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin eleştirel ve analitik düşünme becerilerini geliştirmeleri, akademik araştırma ve yazma yöntemleriyle tanışmaları hedeflenmektedir.